Hidroterapija obuhvata vanjsku ili unutarnju upotrebu vode u svrhu liječenja bolesti ili traume. Omogućava izvođenje aktivnog pokreta s manjim angažmanom mišića od onog izvan vode. Mehaničko djelovanje hidroterapije zasniva se na hidrostatičkom pritisku i potisku. Hidrostatički pritisak djeluje na tijelo tako što podstiče limfnu i vensku cirkulaciju

Učinci hidrterapije koju Vam nudimo su mnogostruki a opći uticaji su na:

  • Respiratorni sustav
  • Kardiovaskularni sustav
  • Živčani sustav
  • Poprečno – prugasti mišić

 U Banji Ilidža Gradačac hidroterapija je jedna od najvažnijih terapijskih procedura i naša mineralna voda se primjenjuje kao:

Mineralna kupka

MK podrazumijeva tretman bolesnika/ korisnika u kadi napunjenoj mineralnom vodom i u pravilu traje 15 minuta

Biserna kupka

BK podrazumijeva tretman bolesnika/ korisnika u bisernoj kadi napunjenoj mineralnom vodom u kojoj su mjehurići zraka pod pritiskom od 1,5 bara i u pravilu traje 15 minuta.

Podvodna tuš masaža (PTM)

Podvodna tuš masaža (PTM) je hidromasažna procedura. Aplicira se pomoću posebnog aparta „Pulsatora“¸koji preko gumene cijevi i specijalnog nastavka izbacuje vodu pod pritiskom pod vodom.

Četveroćelijska kupka (ČĆK)

Četveroćelijska kupka je hidroelektrična procedura, kombinacija ljekovite vode i galvanske struje.

Primjena termalnog bazena

Primjena bazena kao hidroterapijske procedure ima višestruko dejstvo: mehaničko, hemijsko i toplotno, što se ogleda u lakšem izvođenju pokreta i relaksaciji mišića, resorpciji mineralnih tvari preko kože, u zavisnosti od temperature vode stvara prijatan osjećaj, analgeziju i smanjenje mišićnog spazama, uslovljava sedaciju, poboljšava elasticitet kože i koristi smetnjama periferne cirkulacije.

Inhalacija mineralnom vodom

Inhalacijom se vrši udisanje gasova, pare ili raspršenih čestica mineralne vode. Udisanjem se omogućava unošenje i lokalno dejstvo na sluzokožu bronhija i alveola. Druga povoljnost je u tome što neke materije ljekovitog dejstva bolje prolaze kroz pluća nego kroz organe za varenje i kožu.